onsdag 2. oktober 2013

Skumboller



Jeg elsker skumboller, eller flødeboller som de kalles i Danmark. I følge Wiki, ble flødebollene lagd for første gang for over 200 år siden. Disse munnfullene kan man få servert til softisen i nabolandet vårt, noe som smaker godt.
Prøv det gjerne du også, de er ikke så vanskelige å mikse sammen.  For å lage de er det viktig at du har en kjøkkenmaskin, eller iallefall noe med sterk motor. Vanlig håndmikser greier ikke å piske i nok luft.
Man kan velge forskjellige fyll man kan ha i. I dag har jeg valgt bringebær i noen og lakris i noen, men man kan også bare spise de uten smakstilsettinger.

Dette trenger du:

250 gram sukker
1.5 dl vann
75 gram glukose
1 vaniljestang
200 gram eggehviter
2 ss sukker
300 gram sjokolade 1.5 ss delfiafett


150 grader midt i ovnen i 5 min.




Ha sukker, vann, glukose, vaniljestang i en kjele. 
Kok dette med termometer til 116 grader. 


 Ha eggehviter og de to ss sukker i bakebollen, og stivpisk disse. 

Tilsett så sukkerlaken i en tynn stråle, samtidig som du pisker for fullt. 
La mikseren gå til du får en stiv masse. Dette tar omtrent ti minutter. 
Det er viktig at massen er helt stiv, luftig og ikke "siger"


Jeg har funnet noen kjekser i sverige som jeg stikker ut rundinger av. 


Om du ikke har kjekse som passer, kan du skjære ut marsipan. 


Skal du ha i bringebær, er det nå du skal gjøre dette. Vend inn i røra. 


Fyll en pose med en stor rund tip. 


Sprøyt ut topper oppå kjeksene. Nå skal de ikke endre fasong.


Nå kan du sette de i ovnen på 150 grader i 5 min, 
slik at de blåser seg opp litt, og får en tørr overflate. 
La de bli kalde.


Smelt sjokolade over svak varme sammen delfiafett. 
( Bruk gjerne temperert ren sjokolade om du vil dette. Det smaker nok litt bedre ;) ) 


Sett bollene på rist og bruk en skje til å tømme sjokolade over bollene. 
La de tørke. 

Merk at om du har ferske bær i, er bollene aller best samme dag,
 fordi kjeksen blir litt bløt når den står litt. Du kan hindre det med å pensle kjeksene med sjokolade, før du har på skumbollene.  


Nå er det bare å sette tennene i disse gode munnfullene. :) 

Lykke til!

Klem May-Helen. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar