onsdag 7. desember 2011

Mors Tykklemse



I dag har jeg hatt den årlige lemsebakedagen sammen med min kusine.
Derfor kommer innlegget så sent. Jeg var sent hjemme, og sovna på sofaen av alt strevet. ;) hehe.
Vi pleier å møtes en dag før jul hvert år, og lager tykklemse ( eller Tjukklæms som vi sier) etter vår mormors oppskrift. Jeg tror det er 12 år siden vi startet denne tradisjonen jeg, og det er like hyggelig hvert år.

Det blir liksom ikke jul uten denne dagen. det er godt å ha en dag for oss selv, der vi kan prate om alt mulig og bare kose oss. Ja nå vet jeg ikke helt om det bare er kos for kusinen min da, for hun gjør hele kjevlejobben, mens jeg bare steker. :) Men lemse blir det, både tykklemse og et og annet prosjekt. Årets prosjekt skulle du egentlig få vite mere om i morgen, men jeg vet ikke om det ble noe suksess, så kanskje vi bare holder det for oss selv. Mye latter ble det iallefall.  I dag skal du iallefall få oppskrifta på min mormors tykklemse med smurning. Ja ordentlig smurning. Ikke bare smør og kanel og sukker her i gården nei. :)

Du trenger:



1 kopp smør
1 ss hjortetakk
ca 12 dl hvetemel
        
1 kopp sukker
1 kopp sirup
1/2 l kulturmelk
Fyll:
250 gr  melange marg
250 gr  melis
1 ts vaniljesukker
1 egg




Ha mykt smør og mel i bakebollen. 
Smuldre dette med  mikseren slik at det blir små biter. 


Tilsett resten og bland det raskt sammen. 
La deigen hvile minst en halvtime.


Ta fram en passe stor klump og legg den på melet bord. 


Kjevle den ganske tynn, 


Skjær ut en runding med et lokk. 


legg den på en middels varm takke og stek på begge sider. 


Avkjøl. Smør med smuring og legg en ny oppå, slik at de blir doble. 
Oppbevar i fryseren til du skal servere. 

De er også veldig gode med smør og brunost på, i stedet for smurning. :)

Lykke til

Klem May-Helen

1 kommentar:

  1. Så sant så sant, disse er bare hærlige, vi er to nabodamer som har "læmsbaking" en dag før jul, da æ e svak for denne opppskrifta, tok æ ut to nye oppskrifta for å prøvebake andre sorter å så fikk min nabo uttale seg hvem som va best, å t min store glede va d mors oppskrift som va BEST, så dein må bærre prøves/smakes ;-))Tant'a di

    SvarSlett