tirsdag 13. desember 2011

Prostinnekake.



I dag er det 13 Desember og  luciadag.
 Vi feirer ikke den noe spesielt her i huset. Gutten er mest opptatt av at det er hans dåpsdag.
I stedet for lussekatter, har jeg bakt Prostinnekake i dag.
 Denne fikk jeg servert til fredagskaffen på et sykehjem jeg jobbet ved. Kollegaen min var så snill å dele oppskriften på denne gode kaken. Den er nydelig med brunost på, og nesten enda bedre med sylte.

Det sies at det var lange køer foran Sands bakeri her i byen til jul, fordi alle ville kjøpe denne kaken.
Jeg har nok aldri opplevd Sands bakeri, men jeg er så heldig at jeg har fått oppleve denne kaken, som egentlig minner litt om vørterkake.



Dette trenger du til 4 kaker.

1 pakke fersk gjær
5 dl lunkent vann
2 egg
100 gram sukker
1 ss maltekstrakt
1 ss sirup
100 gram smør
950 gram hvetemel

180 grader, midt i ovnen ca 30 min





Bland gjæren ut i vannet, som er lunkent.


Tilsett sirup og malt. 


Tilsett egg, smør, og hvetemel. 
La mikseren gå i ca 5 min. Til alt er godt eltet. 


OM deigen er veldig klissete, kan du tilsette litt ekstra mel,
 til deigen akkurat slipper bollen.
La deigen heve til dobbel størrelse. ca 45 min. 


Legg så deigen på et melet underlag og del i 4 like store emner. 


Form emnene til glatte boller, og legg de på bakepapirdekket stekeplate. 
La de nå heve på nytt i 30 min. 
Om du vil ha mønster på, kan du skjære et kryss med en skarp kniv oppå før du setter den til heving. 


Jeg pleier å kaste litt mel på, slik at det får en litt rustikk følelse. 
Stek brødene i ovnen og la de avkjøles på rist. 


Det kan være lurt å vente til brødene er avkjølte før du skjærer i de. 
De er umulig å skjære i, om du faller for fristelsen når de er varme. :)


Nå lukter det deilig gjærbakst her i huset, og jeg skal kose meg med to skiver med sylte på. :)

Lykke til

Klem May-Helen

3 kommentarer:

  1. Denne kaken er d jo litt mat ti å, klæmz t dæ å familien din <3<3<3

    SvarSlett
  2. spennende.kanskje jeg skulle prøve denne.
    Så trivelig å lage julekaker sammen med mor da.Jeg bor altfor langt unna min mor,18 mil.
    Så felles bakst blir vanskelig.Men skal besøke dem neste helg og da skulle hun pynte ferdig til jul før vi kom.gleder meg.Har ikke vært"hjemme" i julepyntet hus på mange år.

    SvarSlett
  3. Jeg har opplevd Sands bakeri. Mine foreldre kjøpte alltid noe der når de var på bytur. Til jul var det tradisjon å få tak i prostinnekake. Den var megastor, ikke boller nei. Nå skal jeg prøve oppskrifta di😊

    SvarSlett