fredag 7. oktober 2011

No knead Bread.



Jeg har kastet meg på bølgen med no knead bread, altså brød man ikke trenger å kna. Disse brødene lages i en gryte, eller en leirgryte. Jeg har børstet støvet av min gamle leirgryte til disse brødene. Den trenger å legges i vann e time før de skal i ovnen.



Jeg har lagd flere versjoner av brød jeg har fått oppskrifter på, og etter å ha lekt meg litt på egenhånd, har jeg kommet fram til følgende oppskrift på et godt og saftig brød. :)
Det eneste man trenger på slike enkle brød, er å ha tid nok til å vente på at det får hevet seg skikkelig.
Men ca 20 timer hevetid må man planlegge litt i god tid om man vil ha nystekt brød til frokosten i helga. :)



Denne oppskriften gir ett brød.

400 gram hvetemel
200 gram sammalt hvetemel finmalt
10 gram salt
2 ts tørrgjær
4,5 dl vann
1 ss sirup
2 ss maltekstrakt.


Slik gjør du:

Ha det tørre i bakebollen først. Tilsett vann og øvrige ingredienser og rør godt, helt til du har fått en klissete deig.

 Deigen skal være løs, og litt flytende.  Dekk over bollen og la deigen heve ved kjøkkenbenken i 16-23 timer.

  etter hevingen, har du godt med mel på et ark med bakepapir,
 og heller deigen ut på dette. 

 Ta fram en slikkepott som du dypper i olje 
og jobb med deigen fra kanten og brett inn mot midten. 

  Gør dette fra alle kantene, til du har "samlet" deigen sammen, og gjort den mindre,


slik at du får hvelvet bakebollen over. 
 La deigen heve på nytt et par timer. 
I mellomtiden legger du leirgryten i vann. 

( Resten glemte jeg å ta bilder av :/ men her kommer forklaringen)

Når det er igjen ca 40 min av hevetiden, setter du gryten, eller det du skal steke brødet i inni ovnen og setter på ovnen på 250 grader, la gryten stå i ovnen til deigen er ferdig hevet. 
ta gryten ut av ovnen. 
Hvelv så hele bakepapiret med deigen på over bollen, slik at brødet nå ligger i gryta uten papir under. 
Skjær mønster i deigen med en skarp kniv om du ønsker det. 
ha på lokk, og sett gryten tilbake i ovnen. Stek i ca 30 min. 
Ta så av lokket, senk temperaturen til 220, og stek et kvarters til. 
Avkjøl først litt i forma, og deretter på rist. 




Dette blir saftig og godt.

Lykke til.

Klem May-Helen

6 kommentarer:

  1. nammm nammmm d her va mat å læsse fer ja ;o tante blå når d gjelds baking hahaha

    SvarSlett
  2. Så man kan bruke den leirgryta til brødet? Tror jeg har kastet min nå, så det var jo synd for jeg har ingen andre leirgryter...

    God helg!

    SvarSlett
  3. Anonym: Anbefaler å prøve dette. det er veldig enkelt bare man har tid til å vente på hevinga. :)

    SvarSlett
  4. Desiree:

    Du har ikke vanlig jerngryte da? Den kan også brukes. :)

    God Helg.

    SvarSlett
  5. :) Å, det brødet så nydelig godt ut! :)

    Saknar dykk!!!

    SvarSlett
  6. JA men så smakte det godt å Kristin. :)

    Savne dæ å. :) Vi MÅ jo bare møtes snart. :)

    SvarSlett