I dag har vi hatt besøk her, og alle de stakkarene som stikker innom, blir ufrivillige prøvekaniner til neste blogginnlegg. :)
I dag hadde jeg så lyst å hedre de norske eplene. Deilige Norske epler er en av mine favoritter nå på høsten. Det er en egen duft i butikkene nå som Gravenstein, Aroma og andre slektninger ligger der.
Visste du at eplene opprinnelig kom fra Asia, og at det finnes mange tusen eplesorter tilsammen. hver og en tilpasset det landet eplet vokser i?
I dag hyller jeg eplene med å karamellisere de. Dette smaker kjempegodt til de vaniljeputene jeg har lagd, men også til Is er dette en vinner. Vaniljeputene er ganske enkelt filodeig med vaniljekrem.
Jeg viser deg hvordan du lager denne kremen, men du kan også bruke ferdigkjøpt krem om du ikke vil lage selv.
Dette trenger du:
Karamelliserte Epler
3 stk Norske syrlige epler.
100 gram sukker.
2 ss hvit sirup. ( man kan bruke lys sirup også)
1/2 vaniljestang
2 dl eplejuice.
Vaniljekrem:
5 dl melk
1 vaniljestang
5 eggeplommer
1 dl sukker
3 ss maisennamel
Filodeig.
190 grader. Midt i ovnen i ca 10 min.
Ha sukkeret i en kjele og smelt denne på svak varme.
Skrell eplene og del de i like store biter.
Når sukkeret er smeltet, la det varmes til det har fått en gyllen fin farve.
Pass på så du ikke brenner sukkeret.
Tilsett sirup og la det småkoke ca ett minutt.,
Tilsett eplejuicen og kok opp.
Del den halve vaniljestanga i to, og skrap ut frøene.
Tilsett vaniljefrøene, stanga og eplene i sukkerblandingen.
la koke til eplene er møre. dette tar ca 10 min.
Så kan du lage vaniljekremen:
Ha eggeplommer, sukker, maisennamel og vann i en kasserolle.
Visp dette kraftig opp, slik at du får en glatt røre.
Skrap ut vaniljefrøene fra vaniljestanga.
Ha både frø og stanga i en kasserolle sammen med melka. og kok opp.
Pass på at du rører hele tiden.
Når melka koker opp;
tar du ut vaniljestanga og tilsetter melka i kasserollen med eggeplommene i.
Rør kraftig og sett den på plata.
Kok opp under røring HELE tiden.
Når blandingen koker, tykner den.
Ta den av plata og fortsette å røre litt, så det ikke brenner seg.
Sett den til litt avkjøling.
For å laga putene trenger du filodeig.
Ta av et flak filodeig,
Legg en stor spiseskje vaniljekrem i hjørnet på filodeigen.
Brett over hjørnet,
før du bretter inn sidene og ruller den sammen. ( slik man gjør når man lager vårruller)
Legg pakkene på et bakepapirkledd plate.
Stek de i ovnen på 190 grader i 10 min.
til de er lys gylden.
Strø litt kanel på rullene.
Server med pisket krem og de karamelliserte eplene.
Velbekomme.
Lykke til!
Klem May-Helen
nam nam dette ser godt ut ja,hilsen tante fiolett
SvarSlett